onsdag 29 juli 2009

Kanononsdag


Det blev en "kaktus" till syrran i 30- årspresent, och pengar naturligtvis :-) Bloggandet har legat på is, mycket annat som händer på sommaren.



Vi har liten trädgård men lyckas få bär och grönt att frodas och ge riklig avkastning. Jordgubbar, hallon, smultron och svartavinbär räcker till både saft och pajer.



Såg ett liknande cementblad i ett skyltfönster i Göteborg i går, det kostade 398 Kr ! Hihihi mitt var gratis :-)



Var på dop i lördags. Jättefint ordnat i kyrkan och efterföljande fest i församlingshemmet! Denna psalm var nyskriven berättade prästen, jag tror det var Py Bäckman som skrivit den...


Vi besökte Liseberg i går! Ett spontant infall som delades med många andra, sååååå mycket folk och långa köer...Men trevligt sällskap och underbart vackert väder gjorde att det var kul ändå.



Fina planteringar har de överallt, vill gärna tillbaka snart igen för det är mysigt att bara promenera runt och njuta av vackra miljöer. Men barnen vill ju helst hinna åka så mycket som möjligt, och det kan man ju också förstå.

Idag fick jag efter mycket besvär med mig barnen ut i skogen. De har blivit så bekväma av sig och har svårt att uppskatta naturen och dess skafferi. Mamma var också med, det är hon och pappa som "lärt" mig tycka om skogen. Så jag hoppas tjejerna kommer uppskatta det tillslut de också :-) Men spindlar och myggor var ingen hit enligt yngsta dottern...:-D



Fick tag på riktigt mycket blåbär. Det fick bli pannkakor med blåbärssylt när vi kom hem.






Det blev ett långt inlägg, puh! Nu är klockan snart läggdags, ska med tåget i morgon bitti och träffa en vännina i K-stad. Det ska bli så kul, hinner inte ses så ofta nu för tiden. Som avslutning visar jag en tjusig bukett som maken inhandlat. Ni skriver bara "kärlek" på inköpslistan så kommer det strax en sådan här! ( Har man riktig tur kan det slinka med en god choklad ;-)


***

onsdag 22 juli 2009

Onsdag



Denna läckerbit bakades i lördags, men tiden för bloggande har reducerats en aning så jag visar den först nu. Det är en chokladtryffeltårta med krossade Mariannekarameller och cremefraiche i stället för vispgrädde i "toppingen". Dekorerade med Kungsmynta från lilla kryddlandet :-)

Så mycket annat som ska göras, typ rensa upp i skåp och lådor...slänga skräp som bara stuvats in i förråd och frosta av frysen. Maken föreslog att jag skulle ta in kupévärmaren ,när jag berättade att man kan använda hårblåsen vid avfrostning av frysen. Det gick otroligt mycket snabbare än jag är van vid :-) En och en halv timme så var allt klart!



Nu finns plats för bröd, bakverk och mat. Ser framför mig matlådor att snabbt ta fram inför höstens middagar...god och nyttig mat som snabbt och lätt förvandlas till delikata middagar...ja, drömma är jag bra på :-)



Vi tog en tur till Karlstad idag, hade ju lovat att uppfylla deras önskan om middag på IKEA. De smaskade köttbullar och pasta för fulla muggar! Vi fick lite handlat också så klart :-) Tror inte jag lämnat den affären utan doftande ljus än så länge...paraplyer hade de också så vi köpte fyra stycken i knalliga färger, kan ju behövas då det mest regnat varenda dag :-(


Vi besökte vackra Mariebergsskogen, hade med fika i kylbagen och barnen klättrade i lekparken en stund sedan tittade vi runt hos djuren. Killingar, griskultingar, kaniner, hästar och många fler djur fanns att se. Speciellt förtjust är jag i papegojan som bor närmast dörren i fågelhuset, känner ett särskilt band till honom...fick klia honom i nacken flera gånger :-)



Hallonen jag hade i frysen tinade under avfrostningen så det var hög tid att göra något av dem i kväll. Kokade saft och gjorde marmelad på bärmoset, det smakade mumma kan jag lova!

I morgon fyller min lillasyster 30 år! Hipp, hurra för P. grattiskramen och presenten levereras vid kalaset, kanske skulle man hitta på något busigt oxå....
***

fredag 17 juli 2009

Fredag


Vad gömmer sig under locket...en paj som jag bakade före semester trippen till Danmark!


Ett recept på Ananaspaj egentligen, men jag gillar att experimentera...så jag kokade lite rabarber och lät det rinna av ordentligt och blandade med smeten i pajskalet och toppade med jordgubbar från lilla "lannet"på baksidan. Gott med vispadgrädde med äkta vanilj i!



Det var häftigt att åka den stora färjan över till Fredrikshamn. Mindre kul med sjösjuka när vi skulle äta brunchen...Barnen var så duktiga , en lång biltur ner till Veijle men de höll sams nästan hela tiden :-) Skönt att komma hemifrån och sova och äta på hotell! Barnen hittade Nutella burken på frukostbuffén, de njöt av att plocka till sig godsakerna.


Legoland var jättemysigt! Vi hade inträde två dagar och kunde ta det lugnt och fint. Mycket glass och sötsaker för att hålla ångan uppe, vackert väder och lagom med trängsel. Kan inte bli mycket bättre! Hit åker jag gärna igen :-)



Hade gott om tid innan färjan skulle åka, passade på att besöka Skagen. Vackert som bara den, trots lite regn. Hit ska vi absolut åka igen, hur charmigt som helst! Vi plockade med oss stenar som minne, lite dyrt att handla souvernirer med dagens valuta kurs...


Kanske tur att inte denna affär var öppen ;-) Så mycket fint att kika på genom rutan.








Det doftade gott av Lavendel och rosor när vi vandrade runt på kvällskvisten. Färjan avgick 22.45 så klockan var 05.15 när vi var hemma, barnen hade somnat i bilen och fick bäras in. Gissa om vi sov länge den dagen! Senare på eftermiddagen firade vi mamma, hon hade gjort en supergod och fin smörgåstårta. Den får du gärna göra fler gånger :-)



TREVLIG HELG!
***

fredag 10 juli 2009

Fredag



Så här fina blev cement vattenbaden! Mamma och pappa var snälla och körde hit dem. Ska placera ut dem på ett fint ställe när värmen och inspirationen återkommer...



Blev så sugen på tunnbröd idag, det med grillad kyckling och sallad satt fint som middagsmål. Supermumsigt med bara smör och ost också :-)



Mjuka tunna brödkakor

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
14 dl vetemjöl

Jäs bara en gång, mjölmängden kan variera. Blir ca 16 st. små kakor, kavla med kruskavel och nagga dem före stekning. Stek på platta eller stekpanna (som jag )eller 300 grader på nedersta falsen i ugnen.

TREVLIG HELG!
***

onsdag 8 juli 2009

Onsdag

Hjälp! Vi får knappt plats på baksidan längre. Som tur var, var det inget flygande tefat...men var det nödvändigt att köpa en så stor modell...barnen har sysselsättning och jag har också hoppat lite grand. Minns hur kul vi hade i mitt barndomskvarter, en grannfamilj hade en gul studsmatta som vi tyckte var jättestor då...man kunde hoppa i timmar tillsammans :-)


Kunde inte hålla mig från att baka igår. "Hunnekakor" med chokladsmak och vanilj sockerkaka som jag vispade ihop med mitt loppisfynd! Sedan hade vi kafferep under paviljongen, med finaste kaffekannan så klart! Jag älskar tv serien "Skenet bedrar", brukar identifiera mig med den fisförnäma Hyacinth ;-) när jag inte leker Leila förstås ;-D





Idag har tiden bara runnit iväg, försökte bränna några kalorier med en joggingtur i morse och sedan har jag diskat, tvättat och lagat mat mest hela dagen. Men en sak hann jag med, gjorde en liten flaska röda vinbärssaft! Smakade gudomligt gott :-)










Jag och modern gjorde vattenbad i cement på rabarberblad igår, väntar ivrigt på att få se hur det gick...

***

lördag 4 juli 2009

Lördag, tror jag...



Badat mycket nu på sistone, vi växlar mellan olika ställen men temperaturen är den samma. Runt 25 grader varmt i vattnet! Till och med en badkruka som jag simmar runt med förtjusning.


Gjorde en egen färskost härom kvällen. Kokade upp filmjölk och en skvätt vanlig mjölk, silade sedan bort vasslan genom en kökshandduk. Kryddade med vitlök och peppar, lät den stå över natten i kylskåpet. Gott på rån och knäckebröd!


Idag bjöd vi mor och far på grillat, fick hjälp att lyfta upp planteringsbänken på altangolvet. Nu mer kallas den för "serveringsbänken", blev inspirerad av bloggerskan Lotta :-)






Det har landat något stort och otäckt på vår baksida...flygande tefat eller något annat knappt identifierbart...visar er så fort jag listat ut vad det kan vara...
KRAM!
***